A roda a capoeira lényege. Itt folyik a küzdelem, és az edzés ebben a részében nyeri el valódi értelmét: kipróbálhatod, begyakorolhatod, amit addig tanultál. Viszont van néhány dolog, amire minden esetben figyelned kell. Cikkünkben ezekre hívjuk fel a figyelmedet.

„Ébresztő, tapsolj és énekelj!”

Első és legfontosabb: legyél ott és vegyél részt testileg, lelkileg. Amikor elkezdődik a taps és az ének, akkor neked is részt kell benne venni. Erre különösen kell figyelni, mert sűrűn előfordul – még a régi capoeiristákkal is -, hogy az ember megfeledkezik magáról és csak nézi, mi történik. Ilyenkor általában szólnak az illetőnek, hogy: „Ébresztő, tapsolj és énekelj!” 🙂

Miután a roda életre kelt, és szól a dal, és mindenki odafigyel, kezdődik a játék. Ilyenkor jön el az ideje, hogy amiket az edzésen tanultunk, átültessük a gyakorlatba. Általában haladók kezdik, ilyenkor a kezdők figyelik, hogy hogyan is kell ezt csinálni :). Na, ilyenkor tud elkalandozni a figyelem…

A roda az edzés értelme, a lényege.

Az első 3-4 játék után a kezdőknek is illik bemenni, mivel igazából ezért az utolsó fél óráért vagyunk ott. A roda az edzés értelme, a lényege. A bemenetel úgy zajlik, hogy a roda mentén (mindegy, hogy kívül vagy belül) odamész a hangszerekhez, ügyelve arra, hogy ne zavard meg a játékot.

Ha menet közben veszed észre, hogy egy magasabb öves már ott van a hangszereknél, akkor várd meg, hogy ő bemenjen. Ilyenkor figyeld kicsit a játékot, várd meg, hogy történjen 5-6 rúgás, és csak utána indulj. Viszont, ha két magas öves van bent, és látszik, hogy nagyon elemükben vannak, akkor ajánlatos inkább várni és nézni, amíg a játék véget ér. Sokat lehet belőle tanulni ugyanis!

A hangszerekhez érve guggolj le, csak ez után menj be. Innentől pedig jöhet a játék!

Mindig ahhoz kell bemenni, aki közvetlenül előtted ment be. Ő lesz a társad a játékban. Mikor indulsz, nézz rá, kezdj el a kör közepe fele közeledni, és arccal felé fordulva nyújtsd a kezed a páros közé. Ezzel szimbolikusan szétválasztod őket, és innentől tiéd a terep.

Attól a pillanattól fogva, hogy bent vagy, a társadra kell koncentrálnod.

Nem illik egyből egy meglepő, gyors rúgással kezdeni, és ez igaz akkor is, mikor hozzád jönnek be. Attól a pillanattól fogva, hogy bent vagy, a társadra kell koncentrálnod. Ha véletlenül rálépsz valakinek a lábára a körből, figyelj, hogy ne vonja el a figyelmedet, ne akkor kérj tőle bocsánatot. Azzal ráérsz a játék után foglalkozni. Nagyon fontos, hogy soha ne felejts el gingázni, soha ne állj meg, és mindig viszonozd a rúgást.

Mikor leváltanak, és jössz kifelé, soha ne nézz hátra. Addig a pillanatig kell figyelned a játékot, amíg vissza nem tértél a rodába. Innentől két-három szusszanás után vedd fel a ritmust. Figyelj arra is, hogy aki jön ki, nem látja, hogy mögötte vagy, mert előre néz. Állj egy kicsit félre, és mikor melléd ért, adj neki helyet.

Miután kipihented magad, keresd a következő alkalmat, hogy visszamehess a rodába. Minél többször be tudsz menni, annál jobb, de add meg a lehetőséget a többieknek is a gyakorlásra.

Éld át a roda élményét edzéseinken!

Kérdésed van? Írj nekünk!