Sok kezdő capoeirista fél feltenni kérdéseit, az ő dolgukat megkönnyítendő összeszedtük azokat a gyakori kérdéseket, melyek felmerülhetnek bennük.

Kérdések első edzés előtt…

– Elmenjek? Ne menjek?

Természetesen gyere el. Nem veszíthetsz semmit! Amit viszont nyerhetsz: egy kiadós edzést, vidám társaságot, 700 elégetett kalóriát és a kellemes bizsergést hazafelé menet: Ezt én is meg akarom tanulni!

– Mi lesz, ha nevetséges leszek?

Nem kell aggódnod, az leszel 🙂 Mindannyian azok voltunk. És nem felejtettük el. Biztos lehetsz benne, hogy mindenki segítőkész és türelmes lesz!

– Nekem is kell majd szaltózni?

Természetesen. Hiszen általános iskolában is egyből deriváltatok. 😉 Viccet félretéve: mindig az alapoktól építkezünk, nem siettetünk semmit. Persze, ha tudsz, nyugodtan szaltózz, sokan irigyelni fogunk.

– Ha nem vagyok hajlékony, nem is csinálhatom?

Az edzéseken gondot fordítunk a megfelelő bemelegítésre és nyújtásra, így kitartó gyakorlás mellett idővel eléred azt a hajlékonyságot, ami a capoeirához szükséges.

– Lehet, hogy én már túl idős vagyok ehhez?

A révkomáromi capoeira iskolában külön csoportot nyitottunk a szülőknek. Mosonmagyaróváron a legfiatalabb tanítvány 10, a legidősebb 48 éves, és háromgyermekes apuka. Győrben több családanya is a csoport tagja.

Új dolgokat elkezdeni sosem késő, és nem várunk el többet, mint amire képes vagy. De azt kihozzuk belőled!

– Ez tényleg csak egy harci tánc?

Nem. A capoeira kiforrott harcművészet, melynek hatékonyságát történelmi és tudományos példák is tanúsítják. A táncos jelleget szándékosan, a harc álcázásaként alakították ki, így nem is csoda, ha sokan táncnak nézik. A képlet működik! 😉

– Mit vigyek magammal?

VIZET! Sokat. Kemény lesz az edzés. Ami még kell: kényelmes – lehetőleg fehér – póló és nadrág. Elengedhetetlen: nyitottság és jókedv. Ami nem kell: cipő.

– Mikor is vannak az edzések?

Várostól és csoporttól függően itt megnézheted!

Kérdések az első edzés közben…

– Hú, hová álljak a teremben?

Akkor jársz a legjobban, ha a hátsó sorba állsz középre, így könnyen megfigyelheted, hogyan kell a mozdulatokat elvégezni. Így azon sem kell aggódnod, hogy látják mit csinálsz 🙂

– Mi lesz, ha megrúgnak? Mi lesz, ha én rúgok meg valakit?

Ha tudsz, mindig haladó tanítvánnyal gyakorolj. Így kicsi az esélye annak, hogy megrúgjanak: a haladók könnyedén kontrolállják mozdulataikat. Ha pedig neked sikerül megrúgnod egy haladót, nem történik semmi, bírni fogja, nem ez lesz az első eset.

– Miért nem értek egy kukkot sem abból, amit mondanak?

Você fala português? Ne aggódj, portugál szavakat hallasz. Néhány edzés alatt hozzászokik a füled, és tudni fogod, melyik kifejezés milyen mozdulatot takar. Addig is figyeld, mit csinál az előtted álló.

– Be merek menni valaha a rodába? – Mit mondtál? Roda? (Ejtsd: hoda)

A Roda az edzés legjobb és legfontosabb része. Itt lehet gyakorolni a megtanult technikákat. Ezért már az első edzéstől kezdve igyekezz, hogy többször is részt vegyél benne! Nem fogod megbánni, mert a zene, az ének és a taps hangulata úgyis magával ragad.

– Na várj, ezek itt tapsolnak és énekelnek?

Naná! A capoeira brazil mivoltát nem tagadhatja le, az ének és a ritmus végigkiséri a capoeirista életét. Enélkül nem létezhetne a capoeira.

-Mikor is lesz a következő edzés?

Várostól és csoporttól függően itt megnézheted!