A Batizado (keresztelő) és a Troca de Corda (övcsere) a legfontosabb ünnepek a capoeiristák életében. Általában egyetlen rendezvény, a Festival de Capoeira keretében kerül rájuk sor. A két esemény közt a különbség az, hogy Batizadonak a kezdő tanuló első övének átadását hívjuk, míg az ezt követő újabb övszerzés már Troca de Cordának számít.

Maga a rendezvény több napos, programjának nagy részét az edzések, azaz egy Seminar teszi ki, melyet meghívott nagy tudású vendég capoeiristák tartanak. Legalább egy mester mindig hivatalos az eseményre, az ő jelenléte hitelesíti az övek átadásának ceremóniáját. Ezen kívül számos külföldi capoeirista kerül meghívásra, akik segédkeznek az edzéseken és az új tanulók batizálásában.

A fesztivál fénypontjára, az ünnepségre általában szombat délután, valamilyen nyilvános helyen kerül sor. Ez magából a Batizadoból és stílusbemutatókból áll, de ezek minden alkalommal valamilyen téma köré szerveződnek.

A Batizado során minden résztvevő összegyűlik. A frissen felavatandó diákok körbe-körbe sétálnak előttük, miközben a haladó tanítványok énekelnek és játszanak a hangszereken. Aki a berimbau elé ér, leguggolva tiszteleg előtte, majd amikor szólítják, átveszi az övét és a derekára köti. Ezt követően mindegyiküknek meg kell küzdeni egy magas szintű capoeiristával, aki általában egy mester, de legalább graduado ranggal rendelkezik. A küzdelem, mely rendszerint az újonc földrevitelével záródik, igazából jelképes, szerepe a beavatás, mely során a tanuló ráérez az igazi capoeira ízére. A földrevitelt általában a többiek boldog ujjongása kíséri, mivel ekkor válik a kezdőből hivatalosan is capoeirista. Ezt a kis beavató harcot hívjuk batizálásnak.

Miután megtörtént a kezdők ceremóniája, következhetnek a már övvel rendelkező tanítványok. Ez annyiban különbözik a Batizadotól, hogy új övük átvétele után azt a meglévő mellé kötik, majd azonos szintű társaikkal kell egy roda keretein belül megküzdeniük. Legalább egyszer mindenkinek rész kell vennie a harcban, ezzel érdemlik ki új övüket.

Az övszerzés menetéből látszik, hogy a capoeirában egy új szint elérése nem vizsgához kötött. A Batizado és Troca de Corda keretein belül nem várnak el feltétlenül a szintnek megfelelő teljesítményt, bár illik magunkból a legtöbbet kihozni. Az, hogy valaki megkapja-e a sorban következő övet, ekkorra már eldöntött tény, melyről a tanítvány edzője határoz az edzéseken, rodákban nyújtott teljesítmény alapján. Itt a folyamatos fejlődés az elsődleges szempont, amit az edző figyelemmel kísér, és eldönti, hogy a diákja elérte-e már azt a szintet mind technikai, mind spirituális szinten, ami a továbblépéshez szükséges. Ez a rendszer nagyban különbözik a többi harcművészettől, ahol a sikeresség egy pillanatnyi teljesítménytől függ, és nem derül ki, hogy a tanuló valóban megértette-e az elméleti leckéket.

Miután lezajlott az ünnepség, szombat este hatalmas Fiestára kerül sor, ahol a capoeiristák megünneplik addig elért sikereiket. A különböző városokból, országokból érkezetteknek lehetőségük nyílik megismerni egymást, ezzel is erősítve a capoeira országokon átívelő közösségét.

A fesztivál befejező napján újabb edzések következnek. Levezető jelleggel ekkor szokott sor kerülni a különböző táncok oktatására, mint például a Maculelê. A rendezvényt záró nagyszabású rodában mindenki részt vesz, mely általában különösen jól szokott sikerülni az új övek nyújtotta lelkesítő erő és a jó társaság energiájának köszönhetően.