A nemrégiben lezajlott komárnói capoeira versenyen, a Jogos Eslovacoson Zsuzsa életében először versenyzett. Megkérdeztük, hogy élte meg az eseményt, melyen három ország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország versenyzőivel mérte össze tudását.

Szia, Zsuzsa! Hogy érzed magad az első capoeira versenyed után?

Szia! Nagyon boldog vagyok. Nem gondoltam volna, hogy ilyen eredményt érek el. Tudom, hogy sokan úgy gondolják, hogy az az igazi nyertes, aki a dobogó felső fokán áll, de én ezt nem így látom. Annyira sokat kaptam ettől a versenytől, hogy igazi győztesnek érzem magam.

Mikor és hogyan kezdted el a capoeirát? Mennyit gyakorolsz egy héten?

2014.márciusban kezdtem el a capoeirát. A fiam első edzésére mentem el, és azt éreztem, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom. A következő felnőtt edzésen ezt meg is tettem és azóta az életem része lett.

Heti 2 alkalommal járok edzésre. Otthon inkább csak „elméleti edzést” tartok, ahol a dalokat tanulom és sok-sok capoeirás videót nézek, amiből szerintem sokat lehet tanulni.

Hogyan készültél fel a versenyre? Biztos voltál a dolgodban?

Mivel nem úgy készültem, hogy versenyezni fogok, így ugyanúgy edzettem, mint mindig. Az edzéseken mindig arra törekszem, hogy a maximumot kihozzam magamból. Persze vannak rosszabb napok, de akkor mindig jön a segítség az edzőktől, a csapattársaimtól. Latino: Borrra, borrra Zsuzsa! lelkesítő mondata, már-már szlogenné vált.

A versennyel kapcsolatban annyira nem voltam biztos a dolgomban, hogy a kezdés előtt két órával döntöttem el, hogy versenyezni fogok.

Mit éreztél, amikor meghallottad a neved, és először kellett a verseny-rodába lépned?

Rettenetesen ideges voltam. Itt még nagyon érezhető volt, hogy mennyire zavarban vagyok. Szerencsémre egy olyan lánnyal kezdtem a versenyt, aki közel áll a szívemhez, így az első megmérettetés is pozitívan maradt meg bennem.

Sikerült a menetek során megmutatnod, amit az edzéseken tanultál? Összességében mennyire vagy elégedett a teljesítményeddel?

Az edzéseken rengeteg mindent tanulunk, így annak csak a töredékét tudtam megmutatni. Sajnos én jelenleg abban a fázisban vagyok, amikor még nagyon sok minden nem jut az eszembe, még nem jönnek automatikusan a mozdulatok.

Hogy mennyire vagyok elégedett a teljesítményemmel? Mit is mondhatnék, maximalista vagyok, tehát sokkal jobb is lehettem volna. Bár ha úgy nézem, hogy ez volt az első versenyem, akkor nem is volt olyan rossz. 🙂

Mit nyújtott számodra a verseny? Szerinted mi adja az esemény varázsát, amiért minden évben ilyen sokan összegyűlünk?

A verseny nekem egy áttörés volt. Ott a versenyen legyőztem önmagam. Legyőztem azt az énem, aki hátráltat.

Elképesztő, hogy mennyi szeretetet kaptam. Annyian bíztattak, hittek bennem. Fantasztikus érzés volt. Ezúton is köszönöm mindenkinek!

Szerintem az esemény varázsát pontosan ez a hihetetlen szeretet, összetartás adja.

Hogyan képzeled el magad öt év múlva, ami a capoeirás jövődet illeti?

Öt év múlva remélhetőleg már sokkal szebbek lesznek a mozdulataim és bízom benne, hogy tudni fogok valamilyen akrobatikus elemet is.

Köszönöm válaszaid, további eredményes, sikerélményekkel teli capoeirás éveket kívánok neked! 🙂

Kedvet kaptál? Átélnéd te is a capoeirista létformával járó közösségi élményt? Kipróbálnád magad egy különleges sportban? Edzéseinken a helyed!

Kérdésed van? Itt felteheted!