A jôgo de capoeira azt a harci játékot jelenti, melyet a capoeristák a rodában játszanak. Ennek létezik néhány íratlan szabálya, melyeket igyekezni kell betartani.

A jôgo kezdetekor az első páros a vezető jelzését követően a berimbau elé guggol, egymás szemébe nézve kezükkel összefognak, és megvárják, míg a dalban coro (közösen énekelt rész) következik. Ekkor általában valamilyen akrobatikus mozdulattal a kör közepére perdülnek, és megkezdődhet a játék.

Aki szeretne bemenni a rodába, mindenek előtt a kör külső vagy belső vonalán haladva odalép a berimbauhoz, és tiszteletét kifejezve lehajol vagy leguggol előtte. Gyakori szokás megérinteni a berimbau alsó részét, majd a földet, végül a mellkast, ezzel szimbolizálva az axé áramlását a berimbauból a rodán keresztül a játékos bensőjébe.

A megfelelő pillanatban, amikor éppen kevésbé aktív a játék, leendő ellenfelével szemkontaktust keresve belép a rodába, és felveszi annak az ütemét. Fontos figyelni, hogy a két küzdő közül melyikük az, aki régebb óta a körben van, és őt kell leváltani, illetve meg kell várni, hogy az újonnan bekerülőnek alkalma legyen legalább négy-öt rúgásra, mielőtt cserélnének.

A küzdelem során soha nem szabad megpróbálni fizikailag legyőzni az ellenfelet. A szemben állót barátunknak kell tekintenünk, és technikailag kell felülkerekednünk rajta, miközben egy ujjal sem érünk hozzá. Ez adja a jôgo igazi kihívását.

Ha a harc túlságosan elfajulna, igyekezni kell eltávolodni az ellenféltől, elkerülve ezzel a baleseteket, vagy szünetet tartani úgy, hogy a játékosok az óramutató járásával ellenkező irányban sétálnak a rodán belül körbe-körbe. Ez a volta ao mundo, azaz világkörüli út. Ezt alkalmazzák olyankor is, ha az egyik fél elfárad, és pihenni szeretne. Legvégső esetben a vezető feladata leállítani a rodát felkiáltással vagy a berimbau egy hangjának sorozatos ütésével.

A körben állók feladata a lelkes éneklés és tapsolás mellett, hogy ügyeljenek a kör teljességére, hogy az ne torzuljon el, ne szakadjon meg, ellenkező esetben az axé nem tud megfelelően áramlani, kiszökik a körből. Különösen udvariatlannak számít beszélgetni, másra figyelni vagy elhagyni a kört.

Amikor a vezető úgy ítéli meg, a berimbauval jelezve vethet véget a játéknak. Mindig ezen fő hangszer hangja indítja és zárja a rodát, ezért a capoeristáknak mindig figyelni kell rá.