Ismerd meg edzőinket!

Mestre Paçoca
Mestre Paçocaalapító

Mestre Paçoca – valódi nevén Sandro Felix dos Santos – a brazíliai Recife városában született. 1981-ben kezdett capoeirázni Mestre Benti-vi tanítványaként. 1985-ben találkozott Mestre Camisával, és vele folytatta a tanulást először a Senzala, majd 1988-tól az Abadá csoport tagjaként. 1992-ben Európába utazott, hogy megtartsa első workshopját Koppenhágában. Ekkor Paçoca úgy döntött, hogy Európában marad, és Frankfurtban alapított egy iskolát. 1999-ben Barcelonába költözött, ahol egy másik csoportott is létrehozott. Ezt követően egész Európában oktatta a capoeirát workshopok keretében. 2000 óta Ausztriában (jelenleg Klagenfurtban) él, ennek köszönhetően Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon is rövidesen elindultak csoportjai, 2015-ben pedig Hollandia felé nyitott.

2009. októberében szakított az Abadá csoporttal, ekkor alapította meg nemzetközi capoeira szervezetét, a Vem Camarát. A csoport nevének jelentése: “Gyere barátom!”. 2012. nyarán Brazíliában, Itaúnasban vehette át Mestre Capixabától a jól megérdemelt piros övet, mellyel a Mestre rangra emelkedett. Munkásságának célja a capoeira minél magasabb szintre emelése, melynek kulcsát az alapok tökéletes elsajátításában és a hatékony technikák kiforrott használatában látja. Nyitott szemléletének köszönhetően más capoeira csoportok oktatóit is szívesen fogadja, a közös működés eredménye a változatos technikai repertoár és a széleskörű nemzetközi kapcsolatok.

Professor Latino
Professor Latinovezetőedző

Professor Latino – valódi nevén Tomáš Vu Thanh – 1988-ban született a szlovákiai Komárnoban. Kapcsolata a capoeirával 2001-ben kezdődött, de az első igazi edzésén 2002-ben vett részt Pozsonyban, ahol Mestre Paçoca tanítványa lett, ekkor csatlakozott az Abadá csoporthoz.

Oktatói munkáját korán kezdte, 2002-óta tanít szülővárosában.

Mestere Abadából való kilépése során követte őt az új, Vem Camará Capoeira csoportba. Időközben kiterjesztette munkáját több városra is, köztük 2007-ben Győrben is létrehozott egy csoportot. Graduado rangra emelő övét, a kék övet 2008-ban szerezte meg.

2010 óta egy sikeres projekt keretében értelmi sérültek részére is tart capoeira foglalkozásokat, mellyel mozgási és észlelési képességeik javulását, valamint szociális fejlődésüket segíti elő.

Számos capoeira rendezvény szervezője, övezések, workshopok, gyakorló hétvégék köthetők a nevéhez, melyről mind a résztvevők, mind a látogatók pozitív élményekkel térhetnek haza. 2013 őszén pedig Instrutor Latinonak köszönhetően Komárnoban zajlott a III. Jogos Europeus, azaz a III. Capoeira Európa-bajnokság.

Instrutori övét 2014 júniusában, Professori övét 2022-ben szerezte meg Klagenfurtban.

Graduado Rastafari
Graduado Rastafari

Graduado Rastafari – valódi nevén Horváth Tamás – 1985-ben született Győrben, és kicsi kora óta érdeklődik a harcművészetek iránt. A capoeirával 1997-ben találkozott, de első irányított edzésére 2008-ban jutott el, ekkor lett Instrutor Latino tanítványa. 2010-ben az a megtiszteltetés érte, hogy Latino rábízta a Mosonmagyaróváron induló csoport vezetését, így az edzéseken kívül ő felel a mosonmagyaróvári gyakorló hétvégék, workshopok és fellépések szervezéséért.

Graduado rangját és övét 2014-ben kapta Klagenfurtban.

Edzésein a legfontosabb szempont, hogy tanítványai a capoeira minden oldalát megismerjék, és már a kezdetektől fogva lássák, érezzék e csodálatos harcművészet jellegzetességeit. A harci technikák átadása mellett figyelmet szentel az állóképesség és a stratégiai érzék fejlesztésére is, hiszen mit sem ér a jó technika, ha nincs meg hozzá az erő, vagy ha rossz időben alkalmazzák.

Barátságos, de határozott stílusa úgy vívja ki tanítványai tiszteletét, hogy közben egyenrangú félként érzik magukat. Tanítási eszközei a példamutatás, a dicséret, a következetesség és persze a humor.

Graduado Rastafari így fogalmazta meg, mit jelent számára a harcművészet: “Ha este nem jutok el edzésre, akkor az a nap nem ér semmit… ha nincs meg az a másfél óra, amikor nem létezik a világon semmi más, csak a capoeira.”

Graduado Raiz
Graduado Raiztatabányai edző
Graduado Raiz – eredeti nevén Kurcsík Erik – 2006-ban találkozott először a capoeirával, a televízióban látott egy riportot az egyik workshopról. A második edzésén már maga is részt vett egyen, mely megfogta véglegesen.
Mindennapjai nagy részét a capoeira világa tölti ki, az edzések, az éneklés, a hangszerek. Versenyeken többször is sikerült felkerülnie a dobogó harmadik fokára.

Mostani kék övét 2015-ben a bécsi övezésen szerezte meg.

Grad. Narizinhoval együtt vezeti a tatabányai csoportot.

Graduada Narizinho
Graduada Narizinhotatabányai edző
Graduada Narizinho – valódi nevén Varga Stella – 1991-ben született a szlovákiai Vágsellyén. Már fiatalon is nagyon érdeklődött a különböző sportok iránt, valamint versenyszerűen több évig atlétikázott és úszott. Későbbiekben versenyszerűen lovasgimnasztikázott. A capoeirával először 2009-ben találkozott egy újonnan nyitott klubban Galántán. Későbbiekben az Újvári csoport tagjaival edzett, majd a tanulmányai miatt a komárnói klubban folytatta az edzést Instrutor Latino vezetése alatt. A hazai és a nemzetközi szemináriumok és versenyek állandó résztvevője. Említésre méltó, hogy Narizinho első fokú kondiedző tanúsítvány tulajdonosa.

A contra-graduada övet (narancs-kék) 2015-ben szerezte meg Bécsben.

2015-ben sikerült elindítania Graduado Raiz-szal a tatabányai Vem Camará Capoeira csoportot.

Graduada övét 2016-ban szerezte meg Klagenfurtban.

„Minél magasabb rangú övem volt, annál jobban és keményebben edzettem. Most, hogy már edző vagyok, sokkal komolyabb és felelősségteljesebb a hozzáállásom a capoeirához. Mára már nem csak egy hobbi számomra, a capoeira az életstílusom, és a mindennapjaim kihagyhatatlan része.“

Mint edző, minden esetben példát szeretne mutatni a diákjainak, és motiválni őket. Az edzésein nagy hangsúlyt fektet a capoeira alapjaira, és nagyon fontosnak tartja az állóképesség folyamatos fejlesztését, ami e harcművészet fontos eleme.

Graduaod Positivo
Graduaod Positivoszegedi edző
Graduado Positivo – valódi nevén Bontovics Krisztián – 1992-ben született Törökszentmiklóson és gyerek kora óta érdeklődött a capoeira iránt.
Az első edzésre 2011-ben jutott el Szolnokon és azonnal be is lépett az éppen megalakuló szolnoki csapatba. A CECAB csoport tagjaként, Formado Marceloval kezdte meg a capoeira elsajátítását Szolnokon, majd tanulmányai miatt Szegeden folytatta ahol 2017 óta edzéseket vezetett.
A Vem Camará csoportba 2019-ben lépett be és kezdte meg a szegedi csapat megszervezését. Az edzéseken nagy hangsúlyt fektet a fokozatosságra és a mozgásfejlesztő feladatokra.