Graduado Rastafari

Graduado Rastafari – valódi nevén Horváth Tamás – 1985-ben született Győrben, és kicsi kora óta érdeklődik a harcművészetek iránt. A capoeirával 1997-ben találkozott, de első irányított edzésére 2008-ban jutott el, ekkor lett Instrutor Latino tanítványa. 2010-ben az a megtiszteltetés érte, hogy Latino rábízta a Mosonmagyaróváron induló csoport vezetését, így az edzéseken kívül ő felel a mosonmagyaróvári gyakorló hétvégék, workshopok és fellépések szervezéséért.

Graduado rangját és övét 2014-ben kapta Klagenfurtban.

Edzésein a legfontosabb szempont, hogy tanítványai a capoeira minden oldalát megismerjék, és már a kezdetektől fogva lássák, érezzék e csodálatos harcművészet jellegzetességeit. A harci technikák átadása mellett figyelmet szentel az állóképesség és a stratégiai érzék fejlesztésére is, hiszen mit sem ér a jó technika, ha nincs meg hozzá az erő, vagy ha rossz időben alkalmazzák.

Barátságos, de határozott stílusa úgy vívja ki tanítványai tiszteletét, hogy közben egyenrangú félként érzik magukat. Tanítási eszközei a példamutatás, a dicséret, a következetesség és persze a humor.

Graduado Rastafari így fogalmazta meg, mit jelent számára a harcművészet: “Ha este nem jutok el edzésre, akkor az a nap nem ér semmit… ha nincs meg az a másfél óra, amikor nem létezik a világon semmi más, csak a capoeira.”